Parodontologie

Parodontologie is een specialisme dat zich richt op de steunweefsels rondom de tanden en kiezen. Onder deze steunweefsels verstaan wij het tandvlees, het kaakbot en de vezels (parodontale ligament) die rondom tanden en kiezen zitten.

Bij klachten als rood en bloedend tandvlees is er mogelijk sprake van gingivitis of parodontitis. Dit zijn vormen van een tandvleesontsteking die zo spoedig mogelijk behandeld moeten worden door de tandarts voor parodontologie of de mondhygiënist. Tijdige behandeling en een vroege diagnose zorgen ervoor dat u geen klachten meer ervaart tijdens het poetsen, eten en drinken.

Is uw tandvlees ontstoken?

Ontstoken tandvlees ontstaat door tandplaque, een zacht en kleverig wit laagje dat bestaat uit bacteriën. Tussen tanden en kiezen en langs de rand van het tandvlees is dit moeilijk weg te halen. Plaque kan hard worden, dit heet tandsteen. Daardoor kan een ontsteking ontstaan. Uw tandvlees wordt sneller rood, bloedt snel en u kunt een slechte adem hebben. Dit heet gingivitis. Als u de symptomen van gingivitis negeert, omdat u ze niet herkent of omdat u liever niet naar de preventie assistente/mondhygiëniste wilt gaan, zal het probleem toenemen. Als gingivitis niet behandeld wordt, kan het verergeren tot parodontitis, een ernstigere vorm van tandvleesontsteking, waarbij ook het steunweefsel (kaakbot) rond de tand en/of kiezen ontstoken zijn. Onder bepaalde omstandigheden zal de tandplaque de kans krijgen om dieper in de ruimte tussen de tand en het tandvlees te komen. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt de pocket genoemd. Parodontitis is een ernstige aandoening, die ook uw algehele gezondheid negatief kan beïnvloeden.

Waarom verwijzing paro-preventieassistente?

Een paro-preventieassistente is een preventie-assistente die een aanvullende opleiding heeft gedaan en daarmee ook patiënten behandelt, bij wie de ruimte tussen tand en tandvlees al iets verdiept is (parodontitis). Zij heeft geleerd om voor deze patiënten zelfstandig een behandelplan op te stellen en werkt nauw samen met de tandarts en mondhygiënist op dit gebied. Ook patiënten die na behandeling

bij de mondhygiënist een stabiele situatie bereikt hebben, kunnen op een gegeven moment voor de nazorg behandeld worden door de paro-preventieassistente.